Jag har tillbringat många sommarlov och lediga dagar i Karesuando hos mina morföräldrar. Där i köket hade mormors vävstol en given plats. Vi klippte mattrasor tillsammans och jag fick ofta hjälpa till att väva, fast jag var liten och att det inte alltid blev så bra. Hilda väckte mitt intresse för att skapa då hon tålmodigt också lärde mig att sticka, virka och brodera. Stunder jag minns var då mormor dukade upp med finporslinet i finrummet. Hennes virkade dukar prydde bordet, kakfaten var fyllda med flera olika sorters bakverk och det doftade nykokt kaffe i rummet. Inspirerad av mormors dukade bord, har jag designat och tillverkar serien HILDA tillsammans med min mor.
Kaffekopp & fat. Finns i grå glasyr och rymmer 25 cl. Kopp 320:- och fat 290:-
Kakfat 450:- ca 25 cm i diameter
Att tillverka keramik är en långdragen process med torktider, bränningar och flera arbetsmoment. Här kan du läsa mer om tillverkningen.
Dreja
Muggar drejas i stengodslera
Gjuta
Gjutleran silas innan den hälls i formarna.
Gjutning av ripskålar
Gipsformar fyllda med gjutlera.
Bränning av gods
Efter att det drejade och gjutna godset torkat, är det dags för (skröj)bränningen. Topp temperatur 990 grader
Skröjbrända muggar
Redo att glaseras. Sen ska de glasyrbrännas upp till 1250 grader.
Glasyr
Glasyrens flytvikt kontrolleras innan glasering. Glasyrens utseende påverkas av hur mycket vatten som tillsäts.
Glasering
Godset doppas i glasyrblandningen.
Det är lite teknik även i detta moment för att glasyren ska lägga sig jämt över godset.
Glasyrbränning
Värmen i ugnen ska stiga med ca 150 grader i timmen tills den når topptemperaturen 1250 grader. Därefter tar det ytterligare 12 timmar för ugnen att svalna.
Glasyr i närbild
Det är mycket som kan gå fel i tillverkningsprocessen och som visar sig först efter att godset glasyrbränts. Därför är det med spänd förväntan ugnen öppnas varje gång.
Bruksföremålen är tillverkade i stengodslera, som bränns i en temperatur på cirka 1200-1300 grader. Den höga temperaturen gör att massans korn sintrar, smälts samman och bildar ett skärv som är hårt och tålig mot stötar. Keramiken tål både mikrovågsugn och maskindisk. Men även om stengods är ett slitstarkt material så mår det bra av lite omsorg, för att de ska hålla under många år. Här finns lite tips om hur du bäst tar hand om keramiken.
För att minska kalkbeläggningar och behålla glasyrens blanka yta vid maskindisk, rekommenderas att spolglansmedel tillsätts i diskmaskinen. Spolglans motverkar också att svarta streck från bestick fastnar på godset. Kaffe och te kan ibland missfärga keramik, dessa beläggningar bildas snabbast på matta glasyrer. Detta är en anledning till att jag valt att glasera insidan av muggarna med blanka glasyrer. För att undvika missfärgningar, skölj ur koppen efter användning om du inte har tid att diska den direkt. Om beläggning har uppstått, finns det många tips på hur man blir av med missfärgningarna. Jag brukar börja med att använda citronsyra, det fungerar också bra till att få bort gråa kalkbeläggningar med. Om beläggningen kvarstår, kan du blanda maskindiskmedel i hett vatten. Häll i lösningen i muggen och låt det stå i ett par timmar, diska ur och skölj väl. Använd inte stålull vid rengöring, den gör repor i glasyren.